Milieuvriendelijke zeefdruk inkten – bestaan ze?

Een vraag die ons altijd gesteld word: is het milieuvriendelijk? De originele zeefdruk techniek is dat niet maar er zijn vormen die dat wel zijn. Lees hieronder meer.


Als het gaat om zeefdruk inkt, zijn er twee soorten inkten die gebruikt kunnen worden: plastisol inkt en inkt op waterbasis.

Plastisol is de industriestandaard en de standaard inkt die gebruikt wordt door commerciële drukkers. Het gebruikt een polyvinylchloride (PVC), in tegenstelling tot inkt op waterbasis. Het nadeel van inkten op waterbasis is dat je niet kunt printen op donkere kleding, maar ze zijn uitstekend geschikt voor het afdrukken van levendige kleuren op lichter gekleurde kleding. Bovendien wordt het drukresultaat beïnvloed door de kleur van het kledingstuk. Het gebruik van een paars shirt bijvoorbeeld kan de kleur van de bedrukking veranderen.

Voordelen van het gebruik van op water gebaseerde zeefdruk

Inkten op waterbasis zijn zeer nuttig vanwege hun veelzijdigheid en mogelijkheid om een breed scala aan producten te bedrukken. Het kan ook gebruikt worden voor het bedrukken van niet-textiel zoals stickers, kantoorartikelen en canvas, evenals kledingstukken zoals T-Shirts, polo’s, hoodies, sweatshirts, petten, canvas tassen, jassen, schorten en vrijwel elk ander kledingstuk dat op een glasplaat geplaatst kan worden om gedrukt te worden. Waterbasis inkten werken goed in combinatie met katoen, polyester en poly-katoenweefsels.

In tegenstelling tot plastisol zeefdruk bedrukkingen, voelen bedrukkingen op waterbasis heel zacht aan. Waterbasis inkten resulteren in een zachte bedrukking op kledingstukken, zoals met de DTG-druktechniek. Een extra voordeel van inkten op waterbasis is dat ze kunnen worden gestreken, terwijl dit met plastisol prints niet kan  omdat het PVC in de print kan smelten.

Bedrukkingen op waterbasis zijn van uitstekende kwaliteit. De bedrukking gaat wellicht langer mee dan het kledingstuk zelf. Het is ook heel erg geschikt voor het bedrukken van grote designs omdat de bedrukking zo zacht en licht aanvoelt. Hetzelfde design zou met plastisol inkten veel zwaarder en dikker aanvoelen omdat het uit meerdere lagen bestaat. Daarom is kleding dat bedrukt is op waterbasis ook veel aangenamer om te dragen.

Het belangrijkste voordeel van inkt op waterbasis is dat het een milieuvriendelijke optie is. Na een bestelling kunnen de schermen van de zeefdruk gewoon met kraanwater worden afgespoeld en weer gebruikt worden. Inkten op waterbasis zijn niet giftig en bevatten geen lood of zware metalen, noch bevatten ze chemicaliën zoals chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s) of andere giftige oplosmiddelen.

Wat is sublimatie?

PVC-inkten en het milieu

Plastisol is een pvc-inkt die kankerverwekkend is en schadelijk is voor zowel het milieu als de mens. Plastiek tast het milieu en ecosysteem wereldwijd aan wat ernstige gevolgen zal hebben voor ons en onze mooie planeet.

PVC-inkten, zoals plastisol, zijn niet schadelijk voor uw riolering. Printers die met plastisol inkten werken, moeten naar speciale ruimtes gebracht worden waar ze schoongemaakt kunnen worden. Tijdens het schoonmaken komen er veel schadelijke stoffen en chemicaliën. Dit kan dus niet zomaar in de riolering terecht komen. Speciaal ontworpen filters moeten geïnstalleerd worden om de PVC deeltjes in het riool op te vangen. Veel commerciële drukkers treffen voorzorgsmaatregelen, maar helaas doen velen dit niet.

Plastisol is populair en geliefder bij drukkers omdat het relatief goedkoop is en zeer geschikt is voor massa producties en grote bestellingen omdat de inkt niet opdroogt en de machine niet verstopt. Plastisol droogt nooit uit en het blijft semi-vloeibaar totdat deze onder de juiste temperatuur wordt gedroogd en al het water verdampt.

Voordelen van inkt op waterbasis:

  • Zachte bedrukkingen
  • Milieuvriendelijk
  • Levendige kleuren
  • Uitstekend voor het bedrukken van lichtgekleurde kleding.

Nadelen van inkt op waterbasis:

  • Donkere kleding bedrukken mogelijk
  • Inkten worden beïnvloed door de kleur van de kleding
  • Niet geschikt voor het bedrukken van alle materialen
  • Plastisol inkten zijn beter voor grote bestellingen

Similar Posts