Milieuvriendelijke alternatieven in de textielindustrie

Milieuvriendelijke alternatieven – In de consumptiemaatschappij waarin we de dag van vandaag allemaal leven is consumeren het belangrijkste onderdeel van onze levens geworden. Wij, de mensheid, putten onze planeet te veel uit omdat we steeds de “crème de la crème” willen. Dit heeft echter een nadelig effect op zowel het milieu als op minder ontwikkelde economieën. Waar wordt de lijn getrokken? Er is echter licht aan het einde van de tunnel en we lijken een stap in de goede richting te zetten. Ethische en ecologische alternatieven voor traditioneel geproduceerde kleding worden volop ontwikkeld.

Bij Garment Printing zijn we ons bewust van de verantwoordelijkheid die we dragen bij het aankopen van kleding. Dat is waarom we samenwerken met merken zoals Continental Clothing, die het recht op een leefbaar loon in minder economisch ontwikkelde landen ondersteunen en prioriteit geven aan milieuvriendelijke en duurzaam geproduceerde kleding.


Piñatex: leer gemaakt van ananas!

We weten wat je denkt; leer gemaakt van ananas? Zoiets bestaat niet! Wel, welkom op de Filippijnen. Hier ontdekte Dr. Carmen Hijosa dat ananasbladeren, die in grote hoeveelheden overal in de Filippijnen werden weggegooid, in feite kunnen worden gebruikt als een milieuvriendelijk en ethisch alternatief voor traditioneel leer. Dr. Hijosa bracht haar idee naar het Royal College of Art in Londen, ontwikkelde het materiaal tot een gepatenteerd product en startte het bedrijf Piñatex op, met een assortiment producten die allemaal zijn gemaakt van haar unieke leer op basis van ananas.

Deze ontwikkeling is een echte doorbraak naar een meer milieuvriendelijke wereld. Het is een briljant alternatief voor traditioneel leer. Het ‘ananasleer’ is dan ook 100% vrij van dierlijke producten. En Piñatex laat het hier niet bij. Het product zorgt ook voor een nieuwe vorm van economische ondersteuning voor de lokale bevolking.

Innovatieve producten op basis van ananas bieden extra inkomsten voor boeren in de Filipijnen. De Piñatex-vezels zijn het bijproduct van de ananasoogst. Daarom zijn er geen extra land, water, meststoffen of pesticiden nodig om ze te produceren. Dit maakt dat het leer op basis van ananas volledig veganistisch is!

pinatex-768x768

MATT & NAT : Veganistische en gerecycleerde kleding

Het is belangrijk de schade die onze consumptiemaatschappij aanricht te erkennen en onze verantwoordelijkheid op te nemen. We moeten ons afwenden van de van de traditionele massaproductie van kleding. Dit kunnen we doen door te investeren in milieuvriendelijke alternatieven voor kleding, zoals Dr. Hijosa doet. Een ander voorbeeld van een bedrijf dat op dit gebied enorme inspanningen levert, is MATT & NAT. Het is een canadees bedrijf dat kleding produceert die zowel milieuvriendelijk als veganistisch is!

Elk seizoen gaat MATT & NAT op zoek naar innovatieve manieren om duurzame en milieuvriendelijke kleding te ontwikkelen. Ze hebben geëxperimenteerd met tal van gerecycleerde materialen zoals nylon, karton, rubber en kurk en voor de voering van hun kleding gebruiken ze uitsluitend gerecycleerde plastic flessen. In de voorbije 20 jaar hebben ze uitstekende relaties opgebouwd met de producenten van hun kleding. Ze beschouwen hun producenten als een deel van de MATT & NAT familie. Ze zijn een revolutie in de textielindustrie en veranderen de manier waarop we denken over duurzame en milieuvriendelijke kleding.

Continental Clothing Fair Share Collectie

Bij Garment Printing willen we ook ons steentje bijdragen. Daarom bieden we Fairtrade kleding aan van Continental Clothing. Deze collectie biedt een verrassende variëteit aan kleding, zoals: T-Shirts, sweatshirts, tank tops, katoenen tassen en babykleding. Alles is 100% ecologisch en fair trade.

Katoen is het allerbelangrijkste gewas is de textielindustrie, maar het is al lang bekend dat de vele katoentelers in Afrika en Azië hier niet de correcte prijs voor krijgen. Dit is te wijten aan het hoge niveau van analfabetisme en beperkt grondbezit. De boeren zijn afhankelijk van tussenpersonen die hun katoen vaak kopen tegen prijzen die lager zijn dan de productiekosten. Dit resulteert in boeren die maar niet uit de vicieuze cirkel van armoede kunnen ontsnappen. Dit is was Continental met de Fair Share Collectie wil aanpakken

Continental Clothing

Het doel van het Fair Share project is om alle werknemers een leefbaar loon te betalen. Voor slechts 10 cent meer per T-shirt en slechts 54 cent meer per hoodie, maak je een loonsverhoging van 50% mogelijk voor de werknemers in fabrieken in India. Hierdoor kan je het leven van vele arbeiders en hun families voorgoed veranderen. Naast de economische ondersteuning die deze collectie biedt, is het ook goedgekeurd door PETA, omdat alle kleding in deze collectie is gemaakt van 100% biologisch katoen.

Duurzaamheid en gelijkheid zijn fundamentele waarden bij Garment Printing. Garment Printing streeft naar het leveren van milieuvriendelijke producten aan onze klanten. We blijven steeds werken aan onze “Corporate Social Responsibility” door meer ethisch geproduceerde producten aan te bieden die zowel het milieu als degenen die ze produceren ten goede komen. Dus waar wacht je nog op? Maak deel uit van een vooruitstrevende beweging binnen de textielindustrie!

Als u meer wilt weten, neem dan contact op met iemand van ons verkoopteam door het onderstaande formulier in te vullen.

Vraag uw online offerte aan!

Om het u makkelijk te maken kunt u een online offerte aanvragen om een beeld te krijgen van hoeveel uw project waarschijnlijk gaat kosten.

Similar Posts