Sublimatie kleding: waarom is het milieuvriendelijk?

In deze blogpost zal ik bespreken hoe het bedrukken van kleding door middel van sublimatie in z’n werk gaat en waarom dit een geweldige en milieuvriendelijke druktechniek is. Eerst en vooral is het belangrijk te begrijpen wat sublimatie precies is.


Wat is sublimatie?

In fysische termen is sublimatie de directe faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. De vloeibare fase wordt dus overgeslagen en vaste stof wordt onmiddellijk omgezet in gas.

Een bedrukking door sublimatie wordt gerealiseerd door gebruik te maken van vaste inkt die door middel van warmte wordt gesublimeerd en in gasvormige fase wordt overgezet op textiel. Zo maakt de kleurstof dan contact met een synthetisch materiaal (zoals polyester) en, na blootstelling aan de hitte, gaan de vezels in het materiaal open en laten de kleurstof in de vezel doordringen en creëren dan een permanente binding.

De sublimatie druktechniek is gemakkelijk uit te voeren en het creëert heldere en levendige bedrukkingen die op het volledige kledingstuk kunnen aangebracht worden. Het is de enige druktechniek die het volledige oppervlak van een kledingstuk kan bedrukken. Daarom wordt het vaak gebruikt in de mode industrie.

Wat is sublimatie?

Welke textielsoorten kunnen gebruikt worden?

De sublimatie druktechniek werkt het best op synthetische materialen zoals polyester. Dit heeft meerdere redenen. De belangrijkste reden is de hoge temperatuur waaraan het textiel wordt blootgesteld tijdens het bedrukkingsproces. Stoffen zoals nylon kunnen dus niet gebruikt worden omdat ze niet bestand zijn tegen hitte en zouden smelten tijdens het proces.

Het is ook mogelijk om de sublimatie druktechniek uit te voeren op andere textielsoorten, zoals katoen en andere natuurlijke stoffen. Het levert echter een minder mooi resultaat op omdat de kleuren minder helder en levendig uitkomen. Na een tijdje zou de bedrukking er ook dof kunnen gaan uitzien.

Samengevat:

Kleding bedrukken door middel van de sublimatie druktechniek is een geweldig manier om heldere en levendige ontwerpen aan te brengen op het volledige oppervlak van een kledingstuk.

De druktechniek is milieuvriendelijk, maar de textielsoorten die met deze druktechniek te bedrukken zijn, zijn beperkt en meestal niet bepaald milieuvriendelijk.

Als u op zoek bent naar modieuze T-shirts of kleding met een opvallend ontwerp, dan raad ik aan om gebruik te maken van de sublimatie druktechniek.

Wilt u kleding bedrukken met deze druktechniek? Veel het onderstaand offerte formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op en helpen u graag verder.

all_over_sublimation_printing800x800

Dus, waarom is de sublimatie druktechniek milieuvriendelijk?

Naast alle voordelen die we zonet hebben opgesomd, is de sublimatie druktechniek ook nog eens een milieuvriendelijke druktechniek.

De belangrijkste reden hiervoor is dat het waterverbruik voor deze druktechniek minimaal is. Er zal nooit verf met chemicaliën is het watersysteem terechtkomen. Dit is iets dat met vele andere druktechnieken wel het geval is.

Daarnaast kan een sublimatie uitgevoerd worden op meerdere kledingstukken tot de sublimatie uitgeput is. De intensiteit van de opeenvolgende bedrukkingen zal wel lichtjes verminderen.

Zoals elke druktechniek heeft de sublimatie druktechniek natuurlijk ook nadelen. Het grootste nadeel is het beperkt aantal textielsoorten waarop deze techniek kan uitgevoerd worden. Ook is polyester, waarop sublimatie het best werkt, niet de meest milieuvriendelijke stof. Het is natuurlijk wel mogelijk om gebruik te maken van gerecycleerd polyester, wat dan wel weer een milieuvriendelijke oplossing is.

Vraag uw online offerte aan!

Om het u makkelijk te maken kunt u een online offerte aanvragen om een beeld te krijgen van hoeveel uw project waarschijnlijk gaat kosten.

Similar Posts